EXPRI’s Projekt

Projekt 2021

Nu har det hunnit bli vår, 2021 och covid-19 härjar fortfarande och våra inplanerade jobb med EXPRI har under de första månaderna ej kunnat genomföras. Med det sagt så är EXPRI på tå inför framtida jobba och kommer börja titta på digitala möjligheter framöver…… Har du, din arbetsplats eller ditt företag brinnande ämnen ni vill/behöver ta tag i och få professionell hjälp där teater i ett litet format skapar nytänk och öppenhet, kontakta oss gärna för en diskussion. Under hösten har vi fleratlet utbildningar inplanerad för läkare med inriktning mot ledarskap, kommunikation och våld i nära relationer.

Projekt 2020

2020 blev ett märkligt år. Vi hann med att arbeta med ST-läkarna i Region Kalmar och Region bleking i början av året, sedan kom covid-19 med full kraft och satte stopp för utbildningar, möten och konferenser. Då vårat koncept bygger på närvaro och möten med männsikor blev de inbokade utbildningsdagarna inställda då just de koncepten inte var gjorda för att digitaliseras.

Projekt 2019

2019 påbörjade vi ett samarbete med Region Blekinge och deras ST-läkarutbildning på temat ledarskap och bemötande. ST-utbildningen i Region Kalmar län fortsatte som tidigare även med förra årets koncept “den svåra patienten” och tema samtal. Vi arbetade vidare med Linnéuniversitetetets fadderutbildning.

Projekt 2018

Ett nytt år och nya utmaningar. Expri’s samarbete med ST-läkarutbildningen i Kalmar utökades med ett nytt kurstillfälle under temat “den svåra patienten”, temat ledarskap och bemötande fortsatte som tidigare år. Vi arbetade med Kalmar Kommuns tillgänglighetsråd på just temat tillgänglighet där vi vände och vred på tillgänglighet och för vem är kommunen, dess lokaler, gator, joggingspår etcetera tillgängliga? Även fadderutbildningen med Linnéuniversitetet återkom 2018.

Projekt 2017

2017 blev ett kreativt år som drog igång redan i februari och först ut var arbetet med Högalids folkhögskola och sedan deltog vi i Region Kalmar läns chefsdagar under temat ledarskap. Under augusti månad arbetade vi med Kalmar kommun och tema HBTQ. Vi har också fått äran att arbeta med en grupp psykologer under temat “våld i nära relationer” bemötande och hur samtalar man kring våld. Vi arbetade med grupp förskolelärare inom arbetsmiljö och ledarskap. Vårt samarbete med Region Kalmar Län och ST-utbildningarna med temat ledarskap fortsatte som tidigare år och vi samarbetade med Linné universitetet i deras fadderutbildning. Vi välkomnar julledigheten och ser fram emot 2018.

Projekt 2016

2016 är här, januari och februari har snart passerat. Vi fortsätter vårt samarbete med Kalmar Läns Landsting på temat ledarskap. Vi har Linnéuniversitetet åter på agendan under våren. Vi försöker även arbeta fram ett program på temat genus, manligt, kvinnligt och mänskligt. Vi är öppna för nya utmaningar och väntar med spänning på att se vart 2016 tar oss.

Projekt 2015

2015 flög förbi och Expri åkte med. Under året fick vi möjligheten att jobba med nya utmaningar och olika tematiker. Vi började dock året med vårt etablerade samarbete med Kalmar Läns Landsting och ST-läkarutbildningen. Vi skrev en ny scen för att lyfta ledarskapets dilemman. Under våren kastade vi oss in i högskolans värld och arbetade tillsammans med Linnéuniversitetets personal på temat bemötande och service. Vi inledde ett samarbete med vårdförbundet i syfte att stärka sjuksköterskornas profession. Hösten inledde vi tillsammans med Kalmar Kommun i syfte att skapa förståelse mellan personalgrupper, varandras arbete och kommunikation. Vi tog nya tag med ST-läkarna och ett nytt arbete med Linnéuniversitetet hanns också med.

Projekt 2014

Soppscen

2014, nytt år med nya utmaningar. 6 mars kan du som är nyfiken på vårat arbete se oss på soppscenen i Kalmar. Under våren fortsätter vi vårat samarbete med Kalmar Läns Landsting och vidareutbildningar för läkare i Klamar Län. Vi tar oss sedan ann pedagoger på en förskola i Ljungbyholm under temat möten & bemötande. De blir också ett samarbete med Kalmar Vatten och Regionförbundet ‘Södra Småland’ med genus och jämställdhet som tema.

Efter en behaglig sommar fortsätter vårat arbete med personalutbildning i relation till konflikthantering och jämställdhet. I september kommer vi att arbeta med vårdförbundet och den palliativa enheten inom Kalmar Läns Landsting. Vi kommer också att arbeta med Linnéuniversitetet på temat jämställdhet och möten i Kalmar och Växjö.

Projekt 2013

Vårens arbete började med förskolelärare, bemötande och konflikthantering inom personalgruppen. Sedan fortsatte vi med vårt samarbete tillsammans med Kalmar Läns Landsting och utbildning av ST-Läkare med inriktning på ledarskap.

I maj & augusti arbetade vi tillsammans med högstadielärare på temat ‘hot och konflikter i skolmiljö’. Många lärare känner sig hjälplösa och villrådiga i dagens skola, scenarioträning kan vara ett bra sätt att träna på svåra situationer i en trygg miljö med sina kollegor.

I september kastade vi oss över landstingets värld igen från läkarsekreterares perspektiv och deras problematik med att hålla 12 bollar i luften och samtidigt med ett leende på läpparna bemöta människor i olika situationer. I oktober arbetade vi med barnbibliotekarier där vi tog oss an deras vardags problematik.

Under november fortsatte också vårat arbete med ST-läkar utbildningen. Vi startade också ett nytt projekt med inrikting på kvinnliga företagare med temat ‘genus & makt i yrkeslivet’. Under november och december har EXPRI arbetat med kvinnliga företagare i Kalmar Län, ett arbete som även kommer att fortgå under 2014.

Expri mönsterås
EXPRI under regionförbundets konferens på Kronmunken, Mönsterås 8 november 2013

Projekt 2012

Under hösten/vintern arbetade vi med två parallella projekt. Det ena var ett EU projektet som gjordes i samarbete med Byteatern på två skolor i Kalmar kommun under ämnet civilkurage. Vi arbetade utifrån elevers egna associationer och erfarenheter kring ämnet civilkurage och diskuterade ämnet utifrån detta. Vi använde oss av värderingsövningar och avslutade projekted  med forumteater/scenarioträning där eleverna på den ena skolan fick gå in i scenarion och försöka lösa konflikten, på den andra skolan arbetade eleverna själva fram scenarion från egna händelser och klasskamraterna fick föreslå förändringar för att minska eller häva konflikten.

Det andra projektet är ett samarbete med Kalmar Läns Landsting och utbildning av ST-läkare. Vi kommer att jobba med olika scenarion för att stärka läkarnas förmågan att undvika konflikter genom att belysa olika situationer. Med en ökad förståelse och självinsikt är tanken att de skall minska risken att försätta sig i en konflikt situation.

Krogar mot knark är ett samarbete med Kalmar kommuns drogsamordnare och polisen. I fiktiva scenario situationer med verklighetsanknytning får krogpersonal träna på att hantera situationer där kunder och personal är inblandade i olika “narkotika dilemman”.

Vi har även en lokalt förankrad diskussion kring ämnet alkohol och droger. Om vad som händer på stan när krogen har stängt och vilka typer av skador som ses på akutmottagningen relaterat till alkohol och droger.

I projektet med AT-läkare formade vi ett enda stort rollspel där alla kursdeltagare tilldelades olika roller, allt ifrån sekreterare, anhöriga och patienter till sjuksköterskor, läkare och överläkare. Målet var att ge dom en vidgad bild av sitt dagliga arbete och dilemman som kan uppstå.

“Kaos på akuten under ordnade former. Ett spännande forum där klassiker möter Svarte Petter, där en språkförbistring blir svaret som löser problemet,
där vita lögner är nödvändiga och listan över bakjourer ställs på sin spets. Samma karaktär
väcker olika frågor, väcker nya tankar, ger olika lösningar men ord och handling är dom samma. Inga rätt, inga fel heller inga givna svar eller perfekta lösningar. Stackars Sven fick han någonsin kissa och vart sover Harry inatt. Fick Stefan en parkeringsbot eller åkte han fast för fortkörning? Alla är unika med intressanta speglingar där olika bakgrund och erfarenhet spelar in.”

I projektet med Byggnads och kvinnligt nätverk lät vi ett 30-tal kvinnor samtala om, och interagera i olika scenarion som speglar vardagssituationer i relation till genus problematik.  Målet var att stärka kvinnliga byggnadsarbetares identitet, lära sig att dra tydliga gränser, hitta vägar att säga ifrån och lösa konflikter.

Utbildningsdagen som EXPRI gjorde för Linné universitetet hade som mål att öka förståelsen mellan olika yrkeskategoriers områden, studentsyn och hantering av varierande arbetsbelastning genom olika scenarion.

Projekt 2011

Under hösten 2011 samarbetade vid med personalen på akutmottagningen vid länssjukhuset i Kalmar. Vi arbeta med hela personalgruppen under 3 tillfällen. Målsättningen var att stärka personalen i olika bemötande situationer på akutmottagningen.